Így isznak a kínaiak

2011-11-04 17:02:00 szorenyi.p

hírkép

A kínaiak hagyományosan csak akkor isznak, ha esznek is. Meggyőződésük szerint az alkoholt csak lassan szabad fogyasztani, ezzel is növelve annak élvezetét. Egy biztos, ha valakit Kínában vendégül látnak, akkor hosszú tósztokat hallgathat meg és neki is muszáj üdvözlő beszédet tartania.



Hivatalos vacsorán udvariatlanság egyedül alkoholt inni. Más kérdés, hogy a vendéglátók előszeretettel tukmálják az emberre az italt. A vendéglátók imádnak beszédeket tartani, 1-2 perceseket, de azt szinte minden kör. Közhelyeket puffogtatnak és arról beszélnek, hogy mennyire örülnek a vendégnek. Ha már nagyon belemerülnek az étkezésbe, akkor néha ihatunk önmagunkban is, de mindig illik megkínálni a mellettünk ülőt.

Rövidet mindig a vacsora elején kínálják. Az ételekhez sör esetleg bor dukál. Az utóbbit senkinek sem ajánlom, bűn rosszak a kínai borok. A helyiek sem nagyon isszák, maradnak a sör mellett.

Amúgy európai szemmel szinte a legváratlanabb időpontokban áll fel valaki és mond rövid beszédet. Ilyenkor illik kortyolni. Ha valaki tényleg nem iszik alkoholt, akkor teát is tölthet a poharába és azzal koccinthat. Ezt elvárják, de nem botránkoznak meg azon, ha nem alkoholos ital van a poharunkban. Ha véletlenül egy tószt előtt kiürülne a poharunk azonnal ott terem valaki és tölt nekünk. Érdekesség, hogy a poharak kicsit, kb. 1 decisek és a kibontott sört nem hagyják az asztalon, inkább jönnek és töltenek többször is.

Kínában "ganbeit" mondanak a pohár megemelésekor. Ez száraz poharat jelet, azaz fenékig. Megjegyzem ritkán láttam, hogy valaki ilyenkor tényleg tisztára igya a poharát.



Világszám minden pénteken 18.30-kor az Inforádióban.