5 év múlva már késő lesz

2011-11-09 16:23:00 szorenyi.p

hírkép

Mindössze 5 éve van az emberiségnek, hogy megmentse a Földet. Legalábbis ezt állítja a Nemzetközi Energiaügynökség. Utána a klímaváltozás visszafordíthatatlan folyamat lesz. A szervezet felsorolta, hogy mit kellene tenni.



A szervezet jelentése megállapítja, hogy az energiabiztonság és a klímacélok eléréséhez a legjelentősebb hozzájárulás „az az energia, amelyet nem fogyasztunk el". Az ügynökésg vezető közgazdásza azonban nem lát nagy esélyt arra, hogy az egyes államok vezetői meghozzák a szükséges áldozatokat. Fatih Birol szerint rossz irányban haladunk a klímaváltozás ügyében.

Birol szerint 2017 után elveszítjük az esélyt arra, hogy a hőmérséklet globális emelkedését 2 Celsius-fokra korlátozzuk. A most kiadott jelentés szerint a jelenlegi ígéretek összessége csupán arra elég, hogy 3,5 Celsius-fok felett legyen az emelkedés, miközben még arra sincs garancia, hogy ezek az ígéretek teljesülnek. Azok reménye nélkül pedig 6 Celsius-fok, vagy annál is több lesz a felmelegedés.

Az IEA vezető közgazdásza a jelenlegi helyzettel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a világon nem a megfelelő technológia hiányzik a klímaváltozás megfékezéséhez, hanem egyértelműen a politikai akarat.