Megvan a világ 7 új természeti csodája

2011-11-12 08:13:00 szorenyi.p

hírkép

A világ 7 természeti csodája az amazóniai esőerdő, a vietnámi Ha Long-öböl, a dél-amerikai Iguazú-vízesés, a koreai Dzsedzsu-sziget, az indonéziai Komodo Nemzeti Park, a fülöp-szigeteki Puerto Princesa földalatti folyó és a dél-afrikai Tábla-hegy lett. Az interneten lehetett szavazni.



Amazónia fél európányi területével a Föld legnagyobb alföldje, melyen a Föld legbővizűbb folyója kanyarog és emellett a világ legnagyobb egybefüggő erdőségét foglalja magába. A medencéhez tartoznak Brazília, Peru, Ecuador, Kolumbia, Venezuela, Guyana, Suriname és Francia Guyana egyes területei is.

A Ha Long-öbölben közel kétezer mészkőszikla emelkedik ki a vízből, nagy része több száz méter magas. 1994-ben került fel az UNESCO természeti világörökségi listájára.

Az Iguazú-vízesés Brazília és Argentína határán, az Iguazú folyón található, 270 különálló zuhogóból és kisebb vízesésből áll, amelyek a folyón 2,7 kilométer szélességben húzódnak. A víztömeg maximális esése 82 méter.

A Dzsedzsu vulkanikus sziget Korea partjaitól 130 kilométerre délre. Központi része egy 1950 méteres kialudt Hallasan tűzhányó, amelyet 360 úgynevezett parazitavulkán vesz körül.

A Komodo Nemzeti Park Indonéziában található, területe 219 322 hektár, itt él a világ legnagyobb hüllője, a komodói varánusz. A nemzeti parkot három kis sziget alkotja: Komodo, Rinja és Padar.

A fülöp-szigeteki Puerto Princesa földalatti folyót több barlang, valamint álló és függő cseppkövek tarkítják, 8,2 kilométer hosszan még hajózható is.

A dél-afrikai Tábla-hegy a Tábla-öböl déli partján emelkedik Fokváros fölé. Az 1082 méter magas hegy különlegessége, hogy teteje szinte teljesen lapos, egy nagyjából 2 négyzetkilométeres fennsík található itt.

Az új világcsodákat választó internetes mozgalmat Bernard Weber svájci üzletember indította el 2007-ben. Az ötletnek akkora sikere lett, hogy alig ért véget a verseny, már elindult az új verseny, ezúttal a természet alkotta csodák között.