Trófeák a betléri kastélyból

2011-11-15 14:43:00 protic

hírkép

Pozsonyban, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában, a Vár alatti Brämer kúriában január 8-ig tekinthető meg az Andrássyak vadászterületeiről című kiállítás.



 

A tárlat Szlovákia egyik leglátogatottabb műemlékét, a Kelet-Szlovákiában, Rozsnyó közelében fekvő betléri kastélyt és annak eredeti parkját, a történelmi Magyarország közkedvelt vadászatainak helyszínét mutatja be.

A 19.században a park területe 83 hektár volt, ideális feltételeket nyújtott a szűkebb és nagyobb családi kör, valamint a korabeli magyar főnemesség vadászatainak. A kastély Andrássy Manó által szorgalmazott átépítését köveően jeles vendégeket fogadott, többek között Milán szerb királyt és fiát, Habsburg Ottó főherceget, a politikus gróf Andrássy Gyulát hitvesével és gyermekükkel. A park kerületén vadaskertet alakítottak ki, ahol az olyan őshonos állatok mellett, mint a vaddisznó, a róka és a vadmacska, szarvasok, dámvadak, őzek és muflonok találtak otthonra. Az alapító Andrássy Manó 1885-ben Zemplénből telepített Betlérre 16 őzet és 5 szarvast.A vadaskert bővítését Manó fia, gróf Andrássy Géza is folytatta, aki dámvadat és muflonokat telepített a területre.

A betléri vadászatok hagyománnyá és társasági eseménnyé váltak. Ennek köszönhetően a hazai és külföldi vadászatok trófeái is a betléri gyűjteményt gazdagították.

A betléri kastély Szlovákia egyik legszebb ilyen jellegű műemléke. Fokozottan védett, a felújítása nemzetközi (UNESCO) segítséggel történt, a munkálatokban magyar szakemberek is részt vettek. A kastélyt hatalmas angolpark veszi körül - ezt szintén példásan rendbe hozták.

Az építése a 18. század elején kezdődött, amikor Andrássy István generális egy régi vár alapjain épületet emeltetett. Mai formáját 1880 körül nyerte el, amikor Andrássy Manó, a "vasgróf" (aki Jókai Mór Berend Ivánjának mintája volt), négy saroktornyot építetett hozzá, és ezzel eklektikus vadászkastéllyá vált. Jelenleg abban a formájában látható, ahogyan az Andrássy család 1944-ig használta, így berendezettségével lakott kastély benyomását kelti.