Felújitják a pozsonyi várat

2011-11-16 14:36:00 protic

hírkép

Több mint három és fél éve tartó felújítás után . november 17-én, a bársonyos forradalom évfordulójának napján, ismét megnyílnak a látogatók előtt a pozsonyi Vár reprezentációs helységei.



Igaz egyelőre csak egy napra, mivel a felújítás még nem fejeződött be teljesen. A munkálatok eddig több mint 65 millió eurót emésztettek fel. Az egész Vár-komplexum teljes felújításához még közel 61 millió euróra van szükség, ám takarékossági intézkedések miatt a további munkák egyelőre szünetelnek és jelenleg nem tudni, mikor kerül sor a Vár melletti palota és a park teljes rekonstrukciójának a befejezésére..

A restaurátorok a Vár helységeit a Mária Terézia uralkodásának időszakára emlékeztető stílusban újították fel, a berendezés és a bútorok is erre a korszakra emlékeztetnek. A díszitésre több kilogram színaranyt használtak fel. A Vár reprezentációs helységeit, - többek között a Lovag-termet, ahol 1992-ben aláírták a szlovák alkotmányt és ahol korábban a kitüntetések átadása zajlott ? a parlament fogja használni. Ismét helyet kapnak a Várban a Szlovák Nemzeti Múzeum kiállítási részlegei, melyeket a felújítás idején más helyre kellett költöztetni.

A pozsonyi Várat 1811-ben a napoleoni seregek felégették, és egészen a múlt század közepéig romokban állt. A 50-es években csak egy hajszálon múlott, hogy nem bontották le teljesen, ám szerencsére az akkori kommunista vezetés végülis a fokozatos felújítás mellett döntött..

A tervek szerint a következő hónapokban befejeződik a felújított termek bebútorozása és még a tél folyamán végleg megnyílnak a Vár helységei a látogatók előtt.