Cirkusz az állampolgárság miatt

2011-11-21 12:05:00 protic

hírkép

Amint az várható volt, a szlovák hatóságok beváltották korábbi fenyegetésüket és szigorúan fellépnek azokkal szemben, akik a szlovák mellé felveszik a magyar állampolgárságot is.



Boldoghy Olivér, szlovákiai magyar vállalkozó, színész, az Egy jobb Komáromért polgári társulás aktivistája a hétvégén a Bumm.sk szlovákiai hírportálon közölte: pénteken megkapta a pozsonyi belügyminisztérium levelét, amelyben tájékoztatták, hogy törölték a szlovák állampolgárok jegyzékéből, s ezzel bejelentett lakhely nélküli személlyé vált. Mindezt ezért, mivel korábban nyilvánosan elmondta, kérelmezte és meg is kapta a magyar állampolgárságot.

A hatóságok azt is közölték a vállalkozóval, hogy a határozatot már továbbították az illetékes járási hivataloknak, ezért a napokban bevonják a jogosítványát, a személyazonossági igazolványát , és az útlevelét is. Ezzel gyakorlatilag veszélybe kerül exisztenciája is, hisz tulajdonképpen hontalanná válik saját hazájában...

Boldoghy a hírportálon azt is közölte, hogy magyarországi lakhelye nincs, magyar okmányokkal nem rendelkezik, ottani személyi igazolványt pedig csak úgy tud szerezni, ha bejelentett címe van. Költözni azonban nincs szándékában, még ha akarna is, sem lenne hova. Megélhetéséhez létfontosságú a gépkocsi használata, jogosítvány nélkül gyakorlatilag a keresete is odalett.

Boldoghy felhívja a szlovákiai magyarokat, hogy minél többen támogassák azt a petíciót, amelynek célja a magyar-szlovák kettős állampolgárság engedélyezése.

Az elmúlt hónapokban több szlovákiai magyar jelentette be, hogy felvette a magyar állampolgárságot, de nem kíván lemondani a szlovákról. Boldoghy Olivér az első, aki bejelentette, hogy megvonták szlovák állampolgárságát. Várható, hogy a hatóságok mostani döntését továbbiak követik majd és egyre többen lesznek olyanok, akik ? akaratuk ellenére ? elveszítik szlovák állampolgárságukat csupán azért, mert felveszik a magyart...

Szlovákia - még a Fico kormány idején - válaszul a határon túli magyarok könnyített honosításáról tavaly hozott budapesti döntésre reagálva módosította úgy állampolgársági törvényét, hogy elveszíti az eredetit, aki felveszi egy más ország állampolgárságát.