Elkerülni a nyelvi olvasztótégelyt!

2011-11-29 20:27:00 superadmin

hírkép

Elkészült a Magyar Nyelv Nagyszótár III. kiadása. Ez a szótár lesz a magyar nyelv egyik alapja - mondta Pálinkás József. A MTA elnöke szerint egy hiánypótló alkotásról van szó, amely a nyelvészek egyik legkomolyabb munkája az elmúlt évtizedben.



Elkezdődött a felzárkózás más világnyelvek mellé - mondta a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Úgy fogalmazott, hogy a tervezett 18 kötetből elkészült harmadik fontos mérföldkő a magyar nyelvészetben. Példaképp említette a Grimm Deutsches Wörterbuch 16 kötetét, amely száz esztendőn át készült el. Pálinkás József fontosnak tartja, hogy a nyelvi finomságok ne tűnjenek el. Ezzel is védeni kell nyelvünket az idegen nyelvekkel szemben, hiszen könnyen "bekerülhetünk egy olvasztótégelybe".

A kötet főszerkesztője Ittzés Nóra szerint nehéz feladat a magyar nyelv szótárba zárása, hiszen kimaradhatnak ismertebb szavak is. Arról is beszélt, hogy a szótárkészítés nem profitorientált műfaj, inkább presztízs kérdés.

A tájékoztatón szó volt arról is, hogy készülőben van a IV. kötet is, ez egy újabb állomása lesz a száztízezer címszavas komplett műnek.

 



Ez a szótár lesz a magyar nyelv alapja.