Kincsesbányát fedeztek fel a tengerfenéken

2011-12-05 11:22:00 superadmin

hírkép

Kétezer nyolcszáz méterrel a tengerszint alatt német kutatók jelentős fémkészleteket fedeztek fel az Indiai-óceánban. Az értékes kőzet vörösréztartalma csaknem 24 százalék - ez a legmagasabb érték, amelyet valaha tengerfenéken mértek.



A Német Nyersanyag Ügynökség (Dera) szakértői Madagaszkártól keletre aranyban, ezüstben, bizmutban, szelénben, tellúrban és indiumban bővelkedő kőzeteket is találtak a tengerfenéken. A kutatók hanghullámokkal és mágneses mezőt mérő műszerekkel vizslatták az óceán mélyét - tudósít a Der Spiegel című német lap internetes kiadása (www.spiegel.de). A nyolcvanas években már találtak utalásokat fémek előfordulására, közelebbről most sikerült utánanézni.

A jelenlegi expedíció csak szúrópróbaszerűen tudta felbecsülni a készleteket, azok valós kiterjedéséről csak fúrásokkal lehetne pontosabbat megtudni. A hír mégis löketet adhat a mélytengeri bányászatnak, amely eddig tetemes költségei miatt kevésbé volt kifizetődő. A kereslet és az árak növekedésével azonban ez változhat a jövőben.

A Geology című szaklapban megjelent cikk szerint egyes tengeri fémkészletek kiaknázása akár kifizetődő üzlet is lehet. Számításaikhoz a tudósok 106 reprezentatívan kiválasztott tengerfenéki fémlelőhelyet vizsgáltak meg.

A cikk írói, a németországi Leibniz Tengertudományi Intézet kutatóinak becslése szerint a világszerte ismert vulkáni vonulatok közvetlen környezetében mintegy 600 millió tonna masszív szulfid rejtőzik. Ebből 30 millió tonna réz és cink. Ezzel az összes tengerfenéki előfordulás alig haladja meg a szárazföldön éves szinten kinyert fémek mennyiségét.

Németország azt reméli, hogy kutatóinak eredményei megalapozhatják, hogy Kína és Oroszország után ő is kapjon hozzáférési jogot az ENSZ-től fémben gazdag területekhez.