Román autópálya - Szinte csak ígéretek

2011-12-12 09:06:00 szorenyi.p

hírkép

A következő 10 évben biztosan nem épül meg az észak-erdélyi autópálya. Sőt, a román kormány új nyomvonalaknak adott prioritást, de erre sem nagyon van pénz. Az idén azonban átadják az Arad-Temesvár sztrádaszakaszt.



Az összesen 415 kilométeres észak-erdélyi sztráda építését még 2004-ben kezdte el az amerikai Bechtel vállalat, a kivitelezési költségeket akkor 2,2 milliárd euróra becsülte a kormány, és a tervek szerint az utat 2012-ben kellett volna átadni a forgalomnak.

Annak ellenére, hogy az elmúlt hét év alatt mindössze a teljes szakasz alig tíz százaléka, a Kolozs megyei Gyalut Aranyosgyéressel összekötő 52 kilométeres szakasz készült el, az építkezés a teljes költségvetés több mint 50 százalékát, 1,3 milliárd eurót emésztett fel. A folyamatos késlekedésekre hivatkozva a kormány idén ősszel úgy döntött, hogy módosítja a szerződést, és a Bechtel csak azokon a szakaszokon dolgozhat tovább, amelyeken már korábban elkezdte a munkálatokat. A fennmaradó közel 300 kilométeres sztrádarészek kivitelezésére pályázatot írnak ki.

Az úk prioritás a Nagyszebent Nagylakkal összekötő közel 333 kilométeres szakaszt jelölte meg, amelyre 761 millió eurót szánnak elsősorban uniós forrásokból - írja a Napi Gazdaság.