Honnan az üveggömb a karácsonyfán?

2011-12-15 14:09:00 szorenyi.p

hírkép

Manapság teljesen természetes, hogy az emberek feldíszítik a karácsonyfát. Azonban nem mindig volt ez így. Sőt, nem is olyan régi ez a hagyomány. Részletek a Derűs Évek online magazinban.



A karácsonyfa feldíszítésének ötlete Németországból kiindulva terjedt el az egész világon. Először a biedermeier idején, tehát a 19. század első felében öltöztették díszbe a fenyőt Némethonban, és elsőként ugyancsak itt váltotta fel a fára aggatott almát és diót az üveggömb dísz.

Kkezdetben ? mondják a néprajzkutatók ? volt ?a paradicsom fája?. Gyümölcsöket (főként almát) akasztottak az ágaira, és a középkorban azt a célt szolgálta, hogy karácsony idején emlékeztesse a templomba érkezőket az eljövendő örök életre.

A kérdés már csak az, hogy miképpen kerültek a fára az üveggömbök. Nos, Lauschában 1597 óta megszakítás nélkül folyik üveggyártás. ?Mint annyi minden, ez is egy legendával kezdődött? ? meséli Uwe Claassen, a város üvegművészeti múzeumának igazgatója.

Eszerint egy szegény, helyi üvegművesnek nem maradt pénze arra, hogy megvegye a karácsonyfa díszítéséhez szokás szerint használt almát és diót. De mert a gyerekeinek szenteste egy szépen felékesített fát kellett találniuk otthon, a díszeket elkészítette ? üvegből.

Az új díszek nagy tetszést arattak nemcsak az üvegfúvó családjában, de az idegenek körében is. Új ?trend? született.