Új emeletes buszok az olimpiára

2011-12-18 08:52:00 szorenyi.p

hírkép

Szolgátba állt az az újfajta emeletes busz Londonban, amely az olimpiára készült el. Igaz, a játékokat 2012-ben rendezik, de már lehet utazni a hibridmeghajtású, külsejében is futurisztikus járművön.



A 87 személyes emeletes busz mintapéldányát már évekkel ezelőtt kiállították, de hivatalosan ma állt szolgálatba a londoni tömegközlekedésben. Nem volt könnyű dolga a tervezőknek, hiszen környezetbarát buszokat vártak el, de természetesen emeleteseket. Így bevetették a legmodernebb technikát.

A 17,9 tonnás, 11,5 méteres gépet hibrid hajtáslánc mozgatja: a 75 kWh-s akkumulátort és a 174 lóerőt, illetve 2500 Nm maximális nyomatékot leadó villanymotort a Siemens szállította, az akkumulátor töltését pedig egy 4,5 literes Cummins turbódízel motor tartja fenn - írja a Totalcar, ahol további fotókat talál.

A komplikált hajtásrendszer előnye, hogy az új busz fogyasztása 25 liter alatt tartható, míg egy hagyományos, dízelmotoros busz közel ennek a mennyiségnek a dupláját fogyasztaná el. Az új busz viszonylag drága: egy-egy példány 330 ezer fontba, azaz mintegy 120 millió forintba kerül.