Václav Havel repülőtér Prágában?

2011-12-21 13:28:00 j.protic

hírkép

Miközben Csehországban háromnapos országos gyásszal adóznak a 75 éves korában elhúnyt volt államfő, Václav Havel emlékének, sorra jelennek meg az olyan javaslatok melyek az utókor számára is megörökítenék a volt elnök nevét.



Nagy figyelmet keltett Fero Fenicnek,a Prágában élő . szlovák származású filmrendezőnek az indítványa, miszerint a prágai repűlőteret a jövőben Václav Havel repülőtérnek neveznék el. A fővárosi légikötőt jelenleg ruzyne-i repülőtérként ismerik, nevét a főváros Ruzyne nevű negyedéről kapta, itt élt sokáig a volt elnök, és ebben a negyedben van az hírhedt börtön is, ahol a komunizmus éveiben sokáig raboskodott. A javaslat azonnal elnyerte a politikusok tetszését és várható, hogy a névváltoztatás rövidesen a parlament elé kerül majd, ám a végső döntést a fővárosi közgyűlésnek kell majd kimondania. A névváltoztatás támogatói azzal is érvelnek, hogy más nagy világvárosokban is az ottani jeles személyiségek nevét viselik a repülőterek, így van ez pl.Párizsban, Münchenben, Washingtonban , New Yorkban vagy Budapesten is.

A prágai kormány elfogadott egy törvényjavaslatot is, amelyben méltatnák Havelnek a Cseh Köztársaság érdekében kifejtett érdemeit - csakúgy, mint a korábban már méltatott Tomás Garrique Masaryk és Edvard Benes egykori csehszlovák államfők érdemeit is.