Lehet tűzijátékot vásárolni

2011-12-28 08:40:00 superadmin

hírkép

Engedély nélkül lehet egyes pirotechnikai eszközöket megvásárolni szombatig, felhasználni pedig 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig lehet őket.



A hatályos kormányrendelet szövege szerint a harmadik pirotechnikai osztályba tartozó eszközöket lehet így beszerezni; ezek közepes kockázattal járó, a szabadban lévő nagy nyílt területen való használatra szánt tűzijátékok, amelyek zajszintje nem ártalmas az emberi egészségre. A tűzijátékokat csak nagykorúak vásárolhatják meg, csak zárt csomagolásban tárolhatók, és tömegközlekedési eszközön tiltott a használatuk.

A fel nem használt vagy hibás eszközöket január 5-ig a vevő köteles a forgalmazónak visszavinni, az pedig köteles térítés díj nélkül visszavenni. Árusítani csak működési engedéllyel rendelkező, nyílt árusítású üzletből vagy forgalmazó raktárkészletéből lehet.

A police.hu-n olvasható tájékoztató szerint továbbra is érvényben van az a 2005-ben hozott szabály, amely szerint magánszemélyeknek tilos petárdát birtokolni, felhasználni. Aki ezt megszegi, 100 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatják.