2012 - budapesti ünneplés

2012-01-01 09:19:00 szorenyi.p

hírkép

Ezrek ünnepeltek az utcán Budapesten, az óévet búcsúztatták és 2012-t köszöntötték. A város több pontján koncerteket is adtak, így a Blaha Lujza téren és a Március 15. téren. Az Operaház művészei az épület erkélyéről énekeltek.  Londonban már az olimpiára hangolva készült minden program.



A magyar fővárosban éjjel 1 órakor a Nagykörúton több dugó is kialakult. Annyi autó volt az utcákon. Ráadásul a belvárosi utcák egy részét lezárták az utcán ünnepló emberek miatt. A Vörösmarty tér környékén feltűnően sok idegen szót lehetett hallani, mintha a turisták lettek volna többen. Ők tűntek önfeledtebbnek.

Százezrek köszöntötték Londonban és más brit nagyvárosokban az újévet, amelynek legnagyobb eseményére, a nyári londoni olimpiai játékokra a főváros nagyszabású tűzijátéka is emlékeztette az ünneplő tömeget. Londonban becslések szerint 250 ezren nézték a szokatlanul enyhe, de esős időben az igen látványos tűzijátékot, amely a Big Ben éjfelet jelző harangjátékára kezdődött.

A rakétákat immár hagyományos módon a parlamenttel szemközti, 135 méter magas óriáskerék, a London Eye szerkezetéről, valamint a Temzén horgonyzó uszályokról lőtték fel. A 11 perces műsor egyik központi elemét az idei londoni olimpia adta: London felhős egére többször is színes olimpiai karikákat rajzoltak a tűzijáték-rakéták.