Na ez világszám!

2012-01-05 09:07:00 szorenyi.p

hírkép

Elképesztő sikert ért egy magyar válogatott. A női U18-as, azaz ifjúsági jégkorongcsapatról van szó. Bejutott a világ 8 legjobb válogatottja közé. A lányok nem hogy 18 évesek nincsenek, többségük még 15-16 éves. A szövetség elindítja őket az olimpiai kvalifikáción is.



Világra szóló sikert ért el a magyar női ifjúsági válogatott a norvégiai divízió 1-es világbajnokságon. Veretlenül nyerte a hatcsapatos tornát, olyan hokinagyhatalmakat győzött le irigylésre méltó magabiztossággal, mint Szlovákia, Norvégia és Japán. Így jövőre az A csoportban játszik, a világ nyolc legjobbja egyikeként többek között Kanada, az Egyesült Államok és Svédország lesz a riválisa. Gömöri Csaba és Buzás Norbert csapata mindezt úgy érte el, hogy Magyarországon nemhogy egy-, de még félcsapatnyi ifjúsági korú női jégkorongozó sincs - számol be a jegkorong.blog.hu. A részletes elemző cikket itt olvashatja.

2009 előtt nem létezett magyar utánpótlás női jégkorongválogatott. Akkor néhány lelkes szülő és edző ötlete és összefogása nyomán indult egy cselekvési program, amely alighanem most csúcsosodott ki. Jellemző a magyar női hokira és erre az ifjúsági csapatra, hogy a mostani vb gólkirálya, Huszák Alexandra 13 évesen a magyar bajnokság pontkirálya volt ? nem hétköznapi teljesítménnyel: 18 mérkőzésen 66 gólt lőtt és 44 gólpasszt adott, azaz 110 pontot szerzett ?, még ugyanabban az esztendőben az év felnőtt játékosává választották. Egy évvel később hasonlóan fiatalon lett a legjobb Medgyes Dorottya is.

A szakemberek szerint van esélyük arra is, hogy ott legyenek a 2014-es téli olimpián. Ilyenre még nem volt példa a magyar sport történelmében. Mindezt kamaszok érték el! Gratula!