Ismét virágzik a bevásárlóturizmus

2012-01-05 10:47:00 j.protic

hírkép

Ami nem jó magyaroknak, az nagyon is kedvez a határ közelében élő külföldieknek. A forint folyamatos gyengülésével újra beindult a magyarországi bevásárlóturizmus, naponta több ezer szlovákiai vásárol magyarországi boltokban.



Legutóbb 2OO9 tavaszán jártak ennyien a határhoz közelső magyar üzletekben, amikor a forint ideig erősen meggyengült, és az euróhoz viszonyított árfolyama 315 forint körül mozgott

A szlovák-magyar határhoz közeleső üzletláncokban, főleg Komáromban, Mosonmagyaróváron, Sátorújhelyen, Salgótarjánban, de Győrben is már jóval karácsony előtt erőteljesen beindult a szlovákiai vásárlók rohama, mely január első napjaiban sem lankad...

A gyenge forint miatt szinte mindent megéri a magyar boltokban vásárolni...Az itteni legolvasottabb bulvárlap, a Novy cas felmérése szerint 100 euro értékú élelmiszervásárlásánál Magyarországon minimum 20 százalékot, azaz husz eurót lehet megspórolni. Ugyanez érvényes az elektronikai cikkekre,a dohánytermékekre, a tisztitószerekre, mosóporokra és a ruházatra is. A lapok arra is figyelmeztetnek, hogy több kisebb magyar boltban már szívesebben fogadják a közös európai fizetőeszközt, mint a hazai pénzt, így a vásárlóknak fölösleges forintot váltani.

A lapok azt tanácsolják olvasóiknak, hogy nem érdemes a nagy üzleteknél működő pénzváltokban forintot venni, mivel ezek gyakran saját átváltási árfolyamot határoznak meg,. ami jóval előnytelenebb a hivatalos középárfolyamnál, ehelyett a legjobb ha bankkártyával fizetnek, az ilyen tranzakciónál mindig a középárfolyam érvényes. Jól járnak azok a szlovákok is , akik a Pozsonyhoz közeleső településéken építkeznek, a magyarországi cégekkel ugyanis fix forintáron kötöttek szerződést, így jóval kevesebb eurót kell váltaniuk, mint arra számítottak.

A gyenge forintnak viszont nem örülnek azok a szlovákok, akik Magyarországon dolgoznak- számuk közel 3O ezerre tehető,- hisz ők, annak ellenére, hogy fizetésük nem változik, euróra átszámítva egyre kevesebbet visznek haza.