Ötödször robog a Csíksomlyó Expressz

2012-01-13 17:54:00 szorenyi.p

hírkép

Immár ötödször indul útjára a Csíksomlyó Expressz és a Székely Gyors. A sok évszázados múltra visszatekintő egykor vallási, mára nemzeti jellegűvé váló ünnepre, a Csíksomlyói búcsúra repítik a zarándokokat, utasokat, turistákat. A vonatozás több, mint egy kirándulás.



A románok segítőkészek, amikor mozdonyaink megérkeznek a határhoz, azonban az eltérő műszaki szabványok miatt az Európa szerte ismert és elismert tízezer lóerős német gyártmányú Siemens Taurus mozdony nem vontathatott önállóan Erdélyben. Így azt általában két román mozdony húzza fel a Gyimesekbe a szerelvényt. Ilyenkor "olykor előfordul, hogy a 10000 lóerős magyar jármű is besegít, mert másképpen nem jutnánk fel a hágókra" ? meséli mosolyogva - Petrus György, a Csíksomlyó Expressz és Székely Gyors programját már 5. éve szervező Kárpáteurópa utazási iroda igazgatója.

Idén egyébként az angol 6:3-as diadal képeit viszik magukkal, hiszen a Taurus mozdonyt az emlékezetes labdarúgó-mérkőzés tiszteletére különleges "ruhába öltöztették fel". Az aranycsapat játékosainak portréja díszíti.

Azok akik vállalkoznak erre a fantasztikus útra különleges élményben részesülnek. A külön vonatok Észak-Erdélyen, illetve Dél-Erdélyen, az egykori nyomvonalon haladnak keresztül. Nagyvárad (Sebes-Körös völgye) - - Kolozsvár - Szamosújvár - Dés - - Gyergyószentmiklós ? Csíkrákos, illetve Arad ? Déva ? Gyulafehérvár ?Segesvár - Brassó ? Sepsiszentgyörgy - Csíkszereda a legfontosabb állomások. Miközben halad a szerelvény a kocsikban idegenvezetők, mintha egy buszos túrán lennénk, magyarázzák a tájat, felelevenítve Magyarország történelmét.

A szállás a falusi turizmus keretén belül zajlik, azaz magánházaknál, székely családoknál. Petrus György erről azt mondja, hogy ennek csak részben az oka a kevés szállodai szoba. Sokkal inkább tudatosan szeretnének olyan élményt nyújtani az embereknek, hogy testközelből megismerjék a helyi családok életformáját. A 4 napos program fénypontja, amikor a két szerelvény felmegy az 1000 éves határhoz. Általában sok ezer ember könnyezi meg a magyar szerelvények dudaszavat a gyimesi hegyekben. Természetesen a zarándokok részt vesznek a Csíksomlyói Búcsún is, amely Európa egyik legnagyobb ökomenikus istentisztelete.

A részletes program és a részvételi díj itt található.



A program május 25. és 28. között zajlik