Ne égesd el a karácsonyfát!

2012-01-09 08:21:00 szorenyi.p

hírkép

Január 6., azaz Vízkereszt után kezdik el bontani a karácsonyfákat. A városokban általában kiteszik a szemetesek mellé, de sok helyen megpróbálják elégetni ezzel is csökkentve a fűtésszámlát. A kéményseprők nem örülnek ennek.



Van olyan önkormányzat az országban, ahol szervezetten kimondottan azért gyűjtik a karácsonyfákat, hogy azt szegényeknek adhassák oda. Ők pedig elégetik, ezzel is fűtve lakásukat. A kéményseprők szerint ez hiba. A fenyő eltüzelésekor olyan lerakódás alakulhat ki a kéményben, amely meggyulladhat, a tűlevelek pedig a huzattal együtt szikraként távozhatnak, és komoly tüzet okozhatnak.

A szakemberek egyébként az kérik, hogy a kidobott fenyőt lehetőség szerint minden dísztől szabadítsuk meg, ne hagyjuk rajta a kibontott szaloncukor csomagolást vagy az ágakra rákötözött masnikat. Mindez az újrahasznosítás miatt fontos szempont, hiszen a karácsonyfákat begyűjtés után összeaprítják.

Mindazonáltal a fenyő kiválóan ég és két héttel karácsony után a lakásban már kimondottan gyúlékonylehet. Érdemes tehát, bármilyen szép is, lebontani.