Aszpirin mégsem csodaszer?

2012-01-10 16:08:00 szorenyi.p

hírkép

Az aszpirin az elmúlt évszázad sztárgyógyszere volt és lényegében a mai napig az is. Olyannyira, hogy szinte mindenre ajánlják a fejfástól a megfázáson át, a lázcsillapításig. Sőt újabban arról írtak, hogy az infraktus megelőzésére is alkalmas. Most a veszélyeiről írnak a brit tudósok.



Egészséges embereknek többet árthat, mint amennyit használhat az aszpirin - hívták fel a figyelmet brit kutatók 100 ezer fő vizsgálata alapján. Az aszpirint eddig csodagyógyszernek kiáltották ki, és 45 éves kor felett napi szedésére buzdítottak, mert csökkenti a szívinfarktus, az agyvérzés és egyes rákbetegségek kockázatát.

A Londoni Egyetem kutatói szerint azonban a gyógyszer ugyan valóban csökkenti 10 százalékkal az infarktus és agyvérzés veszélyét, ám 30-cal meg növeli a belső vérzésekét, így összességében több a kára, mint a haszna.

A kutatók azt javasolják, hogy az infraktuson, agyvérzésen átesettek továbbra is szedjék rendszeresen az aszpirint, de az egészséges embereknél meggondolandó a gyógyszer betegségmegelőző célú, rendszeres fogyasztása. A rákbetegséget illetően nem mutatkozott összefüggés, jóllehet nemrégiben több tanulmány szerzői azt állították, hogy a bélrákfajták negyedének képes elejét venni a gyógyszer.