A gyógyító pálinka

2012-01-25 08:40:00 szorenyi.p

hírkép

Gatyaszaggató. Sokáig csak így hívták a pálinkát. A házilag pancsolt égetett szesz tényleg csak a hülyülést segítette. Gasztronómia élvezetet és kis mennyiségben orvosságot biztosan nem jelentett. Mára változott a helyzet. A minőségi pálinkák még hasznosak is lehetnek az egészségünkre. Persze, csak mértékkel.



A pálinka alkoholtartalma 40-50% körüli, hazánkban a reggeli fél kupica, illetve az étkezések előtti, aperitifként való fogyasztása terjedt el, mely nem túlságosan kedvező élettani szempontból. Az üres gyomorra ivott pálinka, bár étvágygerjesztő hatású, károsan hat a gyomorra.

A tömény italok fogyasztásának ideális ideje étkezés után van. Ekkor felszívódásuk, hatásuk mértéke csökken ugyan, de a szervezet ilyenkor emésztést serkentő szerként hasznosítja. Fertőtlenítő hatása miatt a pálinka megfázás esetén is jól jöhet.

Népi gyógymódok köhögés és rekedtség ellen az ágyas pálinkák különféle formáit és a mézes pálinkát javasolják. A pálinka önmagában jó a magas vérnyomás ellen. A foghagymás pálinka valóságos varázsszer.