Hatalmas invesztíciók a Tátrában

2012-01-26 13:53:00 j.protic

hírkép

A látványos fejleszéseknek köszönhetően egyre többen keresik fel a szlovákiai Tátrát. A magyarok utazási kedve viszont megcsappant.



Szlovákia legnagyobb idegenforgalmi vállalata, a Tatry Mountain Resorts (TMR) r.t. tavaly rendkívül sikeres gazdasági évet zárt. A tátrai üdülőhelyeket és Közép-Európa legnagyobb termál akvaparkját, az Aquapark Tatralandiát üzemeltető társaság nyeresége a korábbi évhez viszonyítva 60%-al növekedett és elérte a 9,2 millió eurót. Mint a társaság pozsonyi sajtóértekezletén elhangzott a siker elsősorban a néhány évvel ezelőtt elkezdett és folyamatosan megvalósított, hatalmas beruházásoknak köszönhető.

A Magas Tátrában, többek között Tátralomnicon új korszerű 8 személyes sífelvonót építettek, bővítették a pályákat és lényegesen javították a síelési feltételeket. Modernizálták a szállodákat, javították a szolgáltatások színvonalát is. Ez pozitív hatással volt a látogatottságra, hasonlóan mint más invesztícióknak az ország legfejlettebb síközpontjában, a Chopok alatti Jasnán, mely méreteit tekintve az alpesi síközpontokkal is felveszi a versenyt.

A legtöbb külföldi látogató Lengyelországból érkezett, s mint a tájékoztatón elhangzott itt még hatalmas a potenciál, mivel a népes országban több mint 5 millióra tehető azok száma, akik rendszeresen járnak síelni, nagyrészt külföldre. A Világszám kérdésére, mely a magyarországi látogatokkal volt kapcsolatos ,a TMR igazgatótanácsának elnöke, Bohus Hlavaty elmondta, hogy a forint gyengülése rendkívül negatív hatással volt a magyarok tátrai utazási kedvére, egyre kevesebb a magyar a vendég.

A legutóbbi karácsonyi ünnepek alatt a tátrai szállodákban kevesebb magyarországi látogatót jegyeztek fel, mint romániait , ami még nem fordult elő - mondta Hlavaty, aki kifejezte reményét, hogy csak átmeneti jelenségről van szó és a gazdasági helyzet javulásával visszatérnek a Tátra magyarországi kedvelői is, ha másért nem, aki a történelmi nosztalgia miatt.

A TMR eddig több mint 100 millió eurót ruházott be az infrastruktúra fejlesztésébe, a következő évekbe 50 milliós invesztíciúval számolnak. A legnagyobb fejlesztés a Chopok északi és déli oldalának síliftekkel való összekötése lesz.