Szlovákiai ápolók Ausztriában

2012-02-01 11:37:00 j.protic

hírkép

A csaknem 14 százalékos munkanélküliséggel küszködő Szlovákiában egyre többen kényszerülnek külföldi munkavállalásra.



A legtöbben a szomszédos, nyugati országokban keresnek munkát. A Szlovák Tudományos Akadémia Szociólogiai Intézetének nemrégi felmérése szerint jelenleg már mintegy tizenhatezer szlovák állampolgár dolgozik Ausztriában az idősek és betegek gondozójaként. Három éve még csak harmadennyien voltak-  közölte a szlovák sajtóirodával Miroslav Bahna, a Szlovák Tudományos Akadémia elemzője. Bahna elmondása szerint leginkább Kassa, Eperjes, Besztercebánya és Zsolna megyéből keresnek hasonló munkát Ausztriában.. A felmérésben a nyugaton dolgozó nőkre koncentráltak, bár nem zárták ki, hogy férfiak is vállalnak hasonló munkát.

A megkérdezett gondozók átlagéletkora 47 év - a teljes minta kétharmadát alkották a 40-49 éves nők. Az Ausztriában dolgozók 70 százalékának van középiskolai végzettsége érettségivel, 18 százalékuk érettségi nélküli, míg tíz százalékuk egyetemi képesítéssel rendelkezik. Mindössze a gondozók egy százaléka rendelkezik csupán alapfokú végzettséggel.

Az Ausztriában dolgozó ápolók 78 százalékának van gyereke, ebből hetven százalékuknak már felnőtt. A 2009-es adatokkal ellentétben egyre több köztük az egyéni vállalkozó, és visszaszorult a feketemunkások száma is - mindössze hét százalék nyilatkozott úgy, hogy szerződés nélkül dolgozik Ausztriában. Érdekesség, hogy a megkérdezettek 78 százaléka teljesen vagy részlegesen elégedett volt munkájával, ugyanakkor 88 százalékuk nem tervezi a tartós letelepedést Ausztriában.

A szlovákiai ápolók napi átlagbére 45-65 euró között mozog, általában kéthetes váltásokban dolgoznak, tehát 14 nap munka után két hetet odahaza vannak.