Csődben a Malév, nem mennek a gépek

2012-02-03 09:02:00 szorenyi.p

hírkép

A Malév igazgatósága a kár minimalizálása érdekében elrendelte a magyar nemzeti légitársaság üzemszerű működésének beszüntetését. A döntés értelmében február 3-án 06:00 órától, 66 évnyi csaknem folyamatos működés után, nem szálltak fel Malév repülőgépek.



Egyelőre teljesen bizonytalan, hogy mi lesz amagyar légitársaság sorsa. Információink szerint egyelőre nem kapják meg a januári fozetésüket a dolgozók, de ezt hivatalosan még nem erősítették meg. Az sem egyértelmű, hogy mi lesz az utasokkal, azaz kapnak-e kártérítést.

A Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület szerint a Malév menetrend szerinti járatainak leállása miatt beálló válsághelyzet kezeléséhez szükséges rendkívüli intézkedésekről szóló, kormányrendelet korlátozottan, nem teljes mértékben a vonatkozó uniós norma figyelembevételével segítene az utasokon. Úgy vélték, elvárható lenne, hogy a légitársaság átfoglalás helyett a már megvásárolt jegy árát visszafizesse, sőt, mivel döntően utazási csomagokról van szó, ezt a kérdést is kezelje.

A közleményében a fogyasztóvédő szervezet hangsúlyozza: az Európai Unió szabálya egyértelműen tartalmazza, hogy melyek azok a jogok, amelyek járat törlése esetén megilletik a fogyasztókat. Az esetleges átfoglalás helyett a jegyár visszatérítése is jár nekik, azonban erről a sürgősséggel kihirdetett kormányrendelet hallgat.