Emlékek a hullámsírban Kréta partjainál

2012-02-22 20:50:00 szorenyi.p

hírkép

Négy, eddig ismeretlen hajó roncsait fedezték fel a görög búvárok Kréta partjainál, rajtuk amforákkal, melyek a térség összes fontosabb civilizációjának kultúrájába betekintést engednek.



A friss leletekre az Iráklio-öböltől 30 kilométerre, északra találtak rá a tengeri régészek. Az egyik hajó egy római gálya, mely eddigi adatok szerint a Kr.u. 1-2. században, a birodalom fénykorában került a hullámsírba, fedélzetén pedig krétai eredetű amforákat szállított az Itáliai-félsziget felé.

A második legrégebbi lelet korát meghatározni eddig nem sikerült, vagy az ókor végén, vagy a kora-középkorban nyelték el a hullámok. Ez a hajó már itáliai eredetű rakományt szállított számunkra ismeretlen célpontja felé.

A másik két roncs egyaránt a középkorból származik, rakományuk pedig bizánci eredetű. Az új leleteknek minden bizonnyal örülnek a krétai hatóságok, hiszen a sziget turizmusa még a gazdasági válság ellenére is számottevő, a búvárok számára pedig kifejezetten vonzó célpontnak számítanak a régi hajóroncsok.

(Tóth Ákos)