Bruni, Sarkozy és az elnökválasztás

2012-03-11 06:59:00 szorenyi.p

hírkép

A média különböző csatornáin túl a képregények lapjain is egymásnak estek a francia elnökválasztás riválisai. Két hónappal a szavazás előtt több ilyen kiadványt is életre hívtak a grafikusok.



A képregény-nagyhatalomnak tekinthető Franciaországban külön műfaja van a politikai rajzkockáknak. BD, vagyis bande dessinée néven illetik azokat a rövid kis animációkat, amik politikai témát taglalnak. Ezek azonban az esetek többségében közel sem pozitív propagandaként jelennek meg, sokkal inkább a jó ízlés határát súroló gúnyrajzokként.

A Le Figaro című párizsi napilap beszámolója szerint a Sarkozy és a gazdagok című alkotás a politika és az oligarchiák közötti összejátszást taglalja. Az Ezek a bennünket kormányzó nagy állatok címmel karikatúragyűjteményt mutat be a BD-rajongóknak, míg a Marine Le Pen titkos élete a szélsőjobboldali Nemzeti Frontot vezető politikusnő személyes és szakmai pályáját szedi ízekre. Valós tényekből kiinduló politikai-jogi történetet mond el A meggyőzés képessége című munka, amely a hatalom gépezetét vizsgálja, a karrierizmus és az üzletelés szerepét boncolgatja.

A képregények egyébként nem csak animátorok munkái, hiszen ezen kiadványok esetében fontos, hogy jogilag ne lehessen fogást találni az alkotón. Éppen ezért munkájuk során jogászokkal és újságírókkal is egyeztetnek, így hozva létre a lehető legcsípősebb politikai kritikát.

(Tóth Ákos)