Negyven éves a táncházmozgalom

2012-03-24 16:33:00 superadmin

hírkép

A Kárpát-medence az egyes tájak eltérő fejlődése, a különböző kultúrájú népek együttélése következtében gazdag és változatos folklórkincs birtokosa.



Ám nem csak emiatt érezhetjük szerencsésnek magunkat. Legalább ennyire fontos, hogy a népzenével és néptánccal nem csak távoli, eldugott falvakban, hanem nagyvárosainkban, a mindennapok során is találkozhatunk. Idén épp negyven éve, hogy megszervezték az első városi táncház estet.

Amikor 1972. május 6-án a Liszt Ferenc téri könyvtárklubban összegyűlt négy neves táncegyüttes és vendégeik, valószínűleg ők maguk sem tudták, hogy egy máig élő mozgalom születésének lehetnek szem- és fültanúi. Ám az, hogy a közönség a tánccal immáron nem csak száraz tananyagként vagy koreográfiákba öntve, hanem megidézve az eredeti táncházakat, a maga funkciójában találkozhatott, ugyanolyan revelatív erővel hatott akkor, mint napjainkban. Így csodálkozott rá a városi értelmiség saját tradícióira és még élő néphagyományaira, hogy aztán ez a felfokozott érdeklődés - és nem mellesleg a tudósok által végzett gyűjtőmunka - nem csak számukra tegye a mindennapok élményévé a népzenét és táncot, de az eredeti, falusi kultúrákban is segítse és elismerje a hagyományőrző gyakorlatokat.

Ha valaki kedvet kapott és szeretné megtapasztalni ezt az élményt, a legjobb, ha ellátogat a XXXI. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárra. Az OTP Bank által támogatott, a Papp László Budapest Sportarénában megrendezett esemény március 31. és április 1. között változatos programokkal vár minden érdeklődőt.