A világ legdrágább fűszernövényei között

2012-03-30 17:09:00 szorenyi.p

hírkép

A világ legdrágább fűszernövénye a sáfrány. A képzeletbeli dobogó második helyén a vanília áll. A Világszám Indiában, a világ egyik legnagyobb fűszerültetvényén járt. Bors, fahéj és egyéb illatos növények között.



Mint kiderült, a világon háromféle bors létezik: a fekete, a fehér, és a piros. Ez azonban nem három különböző növény, csupán a feldolgozási eljárás különbözik, és az, hogy mennyire éretten szedik le a termést. A negyedik, szintén ízesítéshez használt borsféleség a zöldbors, de ezt kevés helyen használják. Ez úgy készül, hogy az éretlen bogyókat ecetes, sós lében konzerválják.

A fahéj egy meglehetősen ronda fa kéregből készül. A kemény fának lehántják a kérgét, és már készen is a remek fűszer, csak némi reszelés szükséges.

Az indiai fűszerültetvényen termesztettek még ananászt is. Bármily meglepő, ez a gyümölcs nem fán nő, hanem bokron. Bár látszólag sokat termesztenek belőle, valójában a legnagyobb bevételt a bors, a sáfrány, a fahéj, valamint a vanília exportja adja.

Persze nem csupán kivitelre termesztik az indiaiak a sok finomságot, ők maguk is rengeteg zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak. Nagyon sokan közülük vegetáriánusok. Ha mégis húst esznek, akkor főleg csirkét, esetleg halat fogyasztanak. Hozzá szinte kötelező currys rizst enni. A legtöbb étel picit csípős, de van, amelyik nagyon. A számtalan fűszer megbolondítja az ízlelőbimbókat. Nem véletlen, hogy a felfedezések korában oly sokan keresték az Indiába vezető tengeri utat, hogy ezekhez a mesés dolgokhoz hozzájuthassanak.



Világszám, minden szombaton 10 órakor az Inforádióban