Egyetem-alapítási stop Szlovákiában

2012-04-02 14:38:00 j.protic

hírkép

Általános vélemény szerint a magas munkanélküliséggel küszködő Szlovákiában túl sok a felsőoktatási intézmény. A végzősök csak nehezen találnak munkát, mivel az új egyetemek és főiskolák többsége humán tárgyakat oktat. A munkaerőpiacon viszont főleg a műszaki egyetemek végzősei iránt van kereslet.



Dušan Čaplovič most hivatalbalépő oktatásügyi miniszter máris bejelentette: leállítja az új felsőoktatási intézmények létrehozását. Nem indulhat el szeptembertől az oktatás a kizárólag német nyelvű Goethe Egyetemen, mely Pozsonyban alakult volna meg, Szlovákia tizenharmadik magán egyetemeként.

A Hospodárske Noviny című pozsonyi napilapnak Čaplovič azt mondta: a meglévő rendszer fenntartása a cél, új felsőoktatási intézmény nem indulhat. Pedig a Goethe Egyetem már az akkreditációs bizottság engedélyét is megkapta. Az intézmény útját a pozsonyi német nagykövetség is egyengette, a német óvoda, általános iskola és gimnázium után fontos újabb állomása lett volna a német nyelvű képzés terjesztésének. A Goethe Egyetem média- és marketingkommunikációs szakon, a világkereskedelmi vállalkozáskörnyezet oktatásában, a szálloda és gyógyfürdő üzemeltetési képzésben kívánt ismereteket nyújtani, hozzávetőleg 60 diáknak, szemeszterenként 1 100 eurós tandíj fejében.

A Goethe Egyetem a közelmúltban kapta meg a szlovák akkreditációs bizottság engedélyét, elsősorban azért támogatta a testület, mert német nyelven oktatott volna. Ľubor Fišera, a bizottság elnöke az emelte ki a HN-nek, hogy német egyetem Szlovákiában még nincs, és hogy rendkívül nívós osztrák és németországi oktatógárda vállalta benne a képzést.

Az új miniszter előbb a létező iskolahálózatot akarja leltárba venni, hogy rendet teremtsen benne. Utána azt fogja mérlegelni, milyen szakokra és szakmákra van szüksége a munkaerő-piacnak. Addig az iskolaalakítási moratórium minden intézménytípusra vonatkozni fog. Nem jöhetnek létre magán óvodák, iskolák, középiskolák és szabadidő-központok sem.

Az első Fico-kormány idején új felsőoktatási intézmény nem jött létre, sőt az oktatásügyi miniszter feladatul kapta a meglévők számának csökkentését is. Csupán az erős egyetemi lobbinak köszönhető, hogy a ?reform? nem ment végbe, és még ma is 39 intézmény jogosult tudományos címek odaítélésére. Az 5 millió lakosú országban 23 állami egyetem mellett egy tizenkét magán felsőoktatási intézmény is működik és négy csehországi intézmény tart fenn kihelyezett részleget.