Ünnepek a Magas-Tátrában

2012-04-06 11:33:00 j.protic

hírkép

Gazdag programmal várják a húsvéti vendégeket a szlovákiai Magas-Tátrában. Sok helyen még lehet síelni, de színes az ünnepi rendezvények kínálata is.



Jól járnak azok a sírajongók, akik az ünnepeket a szlovákiai óriáshegységben töltik. A Magas Tátrában még mindig bőven van elegendő sportolásra alkalmas hó, a legjobb hóviszonyok a Lomnici csúcs alatti nyeregben várnak a síelőkre, itt a hó vastagsága 13O centiméter, de több mint egy méteres hótakarót mértek a Csorba tavi sístadionban is ahol minden felvonó üzemel.

Az Alacsony Tátrában a Chopok déli oldalán, a Kosodrevina szálloda környkén 11O centiméter hó van még, a sportolási feltételek kiválóak, hasonlóan mint az északi oldalon a jasnái központban. A Tátra nyugati részén, Rohácse környékén még csaknem másfél méter hó van,itt a szezon várhatóan csak május 1O-e táján ért végett. Szlovákiában az ünnepek alatt összesen több mint 3O helyen lehet méág síelni, illetve hódeszkázni. Jó hír a látogatóknak, hogy az ünnepek idejére csökkent a napi bérletek ára, van ahol 3O százalékkal is. A hó minősége csak a délelőtti órákban jó, délben a felmelegedés miatt már kásás, nedves, ezért indokolt a fokozott óovatosság és a csak a tapasztalt síelőknek ajánlott a lesiklás.

Gazdag program vár azokra, akik csak túrázni, sétálni szeretnének. A legtöbb tátrai központban húsvétvasárnap és hétfőn folklorbemutatót tartanak, a látogatók ízelítőt kapnak a szlovákiai népi szokásokból, fellépnek különböző folkloregyüttesek és hétfőn természetesen lesz locsolkodás is. A szállodák az előzetes helyfoglalások alapján csaknem 9O százalékos telítettséget jelentenek, a vendégek több mint a fele külföldről, főleg csehországból és Lengyelországból érkezik. Bár a téli idény teljes mérlege még nem készült el, már most nyilvánvaló, hogy az idei szezon jobb volt mint a tavalyi volt, az első gyorsmérleg szerint a vendégek száma közel 15-2O százalékkal növekedett.