Egyre több turista jön Pozsonyba

2012-04-13 13:32:00 j.protic

hírkép

Egyre több turista keresi fel a szlovák fővárost.. Tavaly a jégkorong világbajnokság miatt is sokkal többen jöttek korábban, , de idén a főváros szeretné megtartani a látogatottsági szintet, új szuvenírokat készítettek.



A statisztikai adatok szerint míg a 2010-es év folyamán 1 342 105 külföldi látogató töltött el legalább egy estét Pozsonyban, tavaly már jóval több, pontosan 1 548 522 látogató érkezett. Martina Halušková, a főpolgármesteri hivatal sajtóosztályának munkatársa szerint a pozitív trend az idén is folytatódik, a januári adatok 8,7 százalékos látogatószám-növekedést mutatnak ki, a turisták által a városban eltöltött éjszakák száma pedig csaknem 15 százalékkal emelkedett.

A Plus7Dní napilap beszámolója szernt tavaly a legtöbben Csehországból érkeztek - 84 355 fő -, majd a németek, olaszok, britek, lengyelek, osztrákok, franciák, spanyolok és amerikaiak következnek. Magyarországról 12 042 turista érkezett, összesen 19 595 éjszakát töltöttek a városban. Ezzel a tizedik helyet foglalják el a látogatottsági rangsorban. A statisztika nem foglalja magába azokat, akik csak néhány órát töltenek a városban, ilyenek például a nagy kirándulóhajók utasai, akik utazásuk során nem hagyják ki a szlovák főváros nevezetességeinek megtekintését.

A város speciális szuvenírokkal próbál kedveskedni a vendégeknek, például bőrtáskákkal és trikókkal. A kimutatások szerint egyébként az orosz turisták a festett tányérokat, a japánok a népviseletbe öltözött figurákat, a csehek a képeslapokat és kulcstartókat keresik, míg a németek általában nem vesznek semmit.