Tapír, teve és a többiek

2012-04-17 07:33:00 szorenyi.p

hírkép

Bár az időjárás még nem igazán mutatja, a természet azért érzi, hogy itt a tavasz. Sorra születnek a kis állatok a magyarországi állatkertekben. Debrecenben tapír, míg Nyíregyházán kis teve látta meg a napvilágot.



2012. április 15-én éjjel született csíkos, pöttyös dél-amerikai tapírkölyök a Debreceni Állat- és Növénykertben. A nőstény jövevényt anyja hatezer grammos súllyal hozta világra 13 hónapnyi vemhességet követően. A kicsit csaknem egyéves koráig közösen nevelik szülei, amelyek tavaly márciusban fajmegmentési program keretében kerültek a Nagyerdei Kultúrparkba. A látogatók napokon belül láthatják az immár háromtagú tapírcsaládot, és egyben az első, Debrecenben született tapírbébit.

Nyíregyházán két hét leforgása alatt ugyanis négy kétpúpú tevecsikó született, közülük ketten hófehérek. A négy anyaállat közül kettőnek ez volt az első terhessége: a fiatal tevekancák tapasztalatlansága miatt két utód gondozása a park szakembereire hárul, akik négyóránként báránytápszerből készült tejpótló itallal etetik a kicsiket. A csikók egy-egy etetés alkalmával akár két liter folyadékot is megisznak a pillepalackból készített speciális cumisüvegből - tette hozzá az igazgató. Az etetéseket nagyon élvezik a csikók, akiket pihenőidőben a tevecsoport tagjai körbeállva védelmeznek, az anyaállatok pedig folyamatosan szemmel tartják őket.

Közben Szegeden Barbi, a nőstény krokodil párt kapott. Bobó nem állatkertben született, és egy ukrán cirkusz volt az, amely hosszú ideig tartotta anélkül, hogy tudták volna, milyen fajhoz is tartozik. Csodálkoztak is, hogy miért nem nő nagyobbra, mint ahogy ez egy nílusi krokodiltól elvárható lenne. A magyarázat egyszerű, Barbi és Bobó is a tömpeorrú krokodílok családjába tartozik.