Szárnyal a szlovák autóipar

2012-04-19 12:14:00 j.protic

hírkép

A Szlovákiai Autógyártók Szövetségének becslései szerint a három szlovákiai autógyár összesen 780 ezer gépkocsit gyárthat az idén az országban. Ez 14 százalékos növekedést jelent a tavalyi adatokhoz képest.



Jozef Uhrík, a szövetség elnöke szerint tavaly 639 763 gépkocsit szereltek össze az országban, ami jóval több volt, mint a gazdasági válság előtti csúcsévben. Amennyiben megvalósulna az előrejelzett termelésnövekedés, Szlovákia az egy főre eső legyártott autók számában világelső lenne.

Jozef Uhrík szerint az említett 780 ezer gépkocsi csupán minimális szám, valójában ez még magasabb lehet, azaz újabb rekord dőlhet meg. Maguk az autógyártók 900 ezres célszámot tűztek ki maguk elé, viszont egyelőre nem tudni, ez mennyire reális adat.

A pozsonyi Volkswagen, a zsolnai Kia Motors és és a nagyszombati PSA Peugeot Citroen üzemeiből nemcsak az európai piacra gyártanak kocsikat. Uhrík szerint a szlovákiai gyárak szerencséje, hogy itt készítik a legmodernebb modelleket, a luxuskocsiknak pedig az orosz és kínai piacon is nagy keletje van, tehát nincs gond az értékesítéssel.

Idén a három társaság közül a VW Slovakia tervezi a legnagyobb teljesítménynövekedést, a tavalyi 210 darab helyett mintegy 400 ezer autó gyártását tervezik. Pozsonyban gyártják többek között a VW család legújabb és legkisebb tagját az Up típust.

Az autóipar adja az ország teljes ipari termelésének 34 százalékát, és a kivitel kétötödét.

Az ágazat Szlovákiában 71 500 munkavállalót foglalkoztat. Az idén 74 ezerre emelkedhet az autóipari alkalmazottak száma, elsősorban a Volkswagen bővítési törekvéseinek köszönhetően.