Mitől félhetünk Ukrajnában?

2012-05-03 18:26:00 szorenyi.p

hírkép

Nagy a kavarás a foci Eb-körül. Különösen az ukránokat ekézik. Bár a stadionok rendben vannak, de se elég szállás (azok is méregdrágák), se kellő autópálya nincs. A politikusok egy része nem hajlandó az országba utazni a Timosenko-ügy miatt. Még az Eb lehalasztása is szóba került.



Miközben több ország politikusa és a csapatok egy része nem hajlandó Ukrajnába utazni vagy ott lakni az UEFA egyes tagjai is aggódnak a nyári foci Eb egyik házigazdája miatt. Egy biztos a helybéli szállodások a szabad rablás hívei. Horribilis összegeket, olykor százezer forintot kérnek egy szobáért egyetlen éjszakára. Az ukrán hatóságok szerint néhány esetről van csak szó.

Nyáron persze minden kiderül, ezért mi egy 35 évvel ezelőtti kalandos utat idézünk fel. A Világszám munkatársa, tinédzser fejjel, szüleivel vett részt egy autós kiránduláson.

Lembergben, azaz a mostani Lvivben igazi szovjet körülmények uralkodtak. A késő szoc.reál stílusban épült hotel külsőre még rendben volt. A fáradt magyar autós turisták a 6. emeleten kaptak szobát. Lift nincs, miért is lett volna, maradt tehát a lépcső. Az utolsó két foknál jött az igazi meglepetés. Azok, a derék mérnökök vagy kőművesek munkája nyomán, fél méteresre sikeredtek. Magyarán négykézláb lehetett csak megmászni őket. Igazából a lefelé menet volt veszélyes, abba pedig csak másnap mertünk belegondolni, hogy egy átvodkázott éjszaka után a tisztelt vendégek miképpen is vették ezeket az akadályokat. Akkoriban még nem volt fényképezővel ellátott mobiltelefon, tehát az "élmény" csak az emlékekben maradt meg, de onnan kitörölhetetlenül.



Világszám minden pénteken 18.30-kor az Inforádióban.