Ez az igazi nosztalgia

2012-05-06 09:02:00 szorenyi.p

hírkép

Az ötvenes években gyártott Ikarus 630-as busz kabrióváltozata állt szolgálatba Budapesten. A nosztalgia-buszjárat októberig minden hétvégén naponta hatszor, előre meghirdetett menetrend szerint közlekedik a Széll Kálmán tér és Zugliget, illetve Hűvösvölgy között. A jéegy ára 600 Ft.



Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója avatta járatot. Arról beszélt, hogy 2008-óta nincs közvetlen kapcsolat a Széll Kálmán tér és a Libegő között, mert rossz időben nincs rá igény, de többen jelezték, hogy jó időben szükség lenne közvetlen buszjáratra.

Rosszabb idő esetén most egy fedett Setra busz szállítja majd az utasokat, esős időben pedig nem közlekedik, erről a BKK időben értesíti az utasokat. Vitézy Dávid elmondása szerint közpénzt nem használtak fel a projekthez, a BKK a megállóhelyek használatát biztosítja, és népszerűsíti a járatot, a bevételek és a kockázatok mind az MB Travelt illetik.

Eőry Botond, az MB Travel ügyvezető igazgatója elmondta, az 50-es, 60-as években ugyanilyen járműveken utaztak az emberek, ennek az érzését szeretnék most Budapestre visszahozni a 630-as Ikarusszal, amelyből csak egy van az országban. A járművet a németországi Cottbusból hozták Magyarországra, eredeti tervek alapján restaurálták csaknem kétéves munkával, és a tetőt levágva alakították kabrióformájúvá a buszt. Bár Magyarországon korábban menetrend szerint közlekedett ez a típus, az összes járművet megsemmisítették.