Értékes régészeti leletek

2012-05-11 13:16:00 j.protic

hírkép

A szlovákiai régészek munkájának eredményei és az utóbbi évek leletei több külföldi múzeum érdeklődését felkeltették. Matej Ruttkay, a Nyitrai Régészeti Intézet igazgatója szerint a Nagymorva Birodalom idejéből, a nyitrabajnai (Bojná) erődből származó korakeresztény leletek iránt még a Vatikán is érdeklődik.



Mint arról több szlovákiai hírportál is beszámolt, rendkívüli kincseket, amelyek a kereszténység kezdeteit bizonyítják a mai Szlovákia területén, az előzetes tervek szerint a Vatikáni Múzeum Raffael-termében akarják kiállítani. E kiállítás részeként bemutatják majd azokat az aranyplaketteket is, amelyek alátámasztják, hogy ezeken a tájakon a kereszténység és az írás már Cirill és Metód érkezése előtt létezett.

A kiállításon megtekinthető lesz a bojnái erődből származó harang és több használati tárgy. „Bemutatjuk a korabeli fegyvereket és más tartozékokat, amelyeken jól látható a kereszt. Ez a korai középkorban biztosan nem véletlenül jelent meg az ábrázolásokon. Szemrevételezhető lesz tehát a kereszt ábrázolások egész sora“ – árulta el Ruttkay.

A különleges leletek iránt a Vatikánon kívül több európai múzeum érdeklődik.. A nyitrabajnai kincs lelőhelye, maga az erőd a szlovák tudósok szerint a Kárpát-medence egyik legnagyobb erődítménye volt, mely a 9. század elején, a Nyitrai Fejedelemség alatt nagy fellendülésen ment át. Óriási jelentőségéről tanúskodnak a méretes bástyái és várfalai, amelyek több mint ezer év után is 8 méteres magasságot érnek el, továbbá az itt fellelt korabeli luxuskellékek: az arannyal díszített sarkantyúk és fegyverek.