Vörösiszap - porfelhő Kolontár felett

2012-05-17 20:38:00 szorenyi.p

hírkép

Szeles időben iszonyatosan komoly porfelhő keletkezik a kolontári vörösiszap-tároló környékén. A vörös lepel betakarta Kolontárt. Az úgynevezett kiporzás a Mal Zrt. ajkai timföldgyárában történt technológiaváltás következménye, mivel a vörösiszapot már száraz állapotban helyezik el a tározókban.



Az erős szél hatására a légszennyezettségi térképeken jól látható módon Kolontár és 50-100 kilométeres környékén 2,5 szerese az egészségügyi határértéknek a szállópor koncentrációja. Ennek a valószínűsíthető oka, hogy a Mal Zrt. a 2010-es vörösiszap-katasztrófa után áttért a száraz technológiára, amelynek hatására a szél elhordja a tározókból az iszapot, így lúg és nehézfémek kerülnek a talajba.

A káros anyagok - amelyek tüdőroncsoló hatásúak és hosszú távon súlyos betegségekhez vezethetnek - állítólag ugyanolyan koncentrációban vannak Kolontár mellett, mint például a Balaton nyugati partjainál, így ez a folyamat akár a turisztikai szezonra is hatással lehet.

 

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A gátszakadást követően mintegy 300 hektár termőterületről kellett összegyűjteni a szennyezést, a kármentesítés 800 hektárt érintett.