Nyelvzsenik a szlovákok?

2012-06-25 12:35:00 j.protic

hírkép

A szlovákiai lakosság 43 százaléka legalább két idegen nyelvet beszél társalgási szinten, 80 százalékuk pedig minimum egyet – derül ki az idei Eurobarometer felmérésből. Ez jobb, mint az EU-átlag.



Szlovákia a másik három visegrádi országot magasan veri a nyelvtudás terén – legalább is az önbevalláson alapuló felmérés szerint. Lengyelországban a megkérdezettek 50 százaléka, Csehországban 49 százalékuk, míg Magyarország 35 százalékuk mondta azt, legalább egy idegen nyelvet beszél – szemben a szlovákiai 80 százalékkal. A szakemberek szerint azonban erősen megkérdőjelezhető ez az adat, hisz a gyakorlat azt mutatja, a szlovákok semmivel sem állnak jobban az idegen nzelvek ismeretének terén mint szomszédaik..

A 2012 februárjában és márciusában 1000 ember megkérdezésével végzett közvélemény-kutatásból kiderül az is, hogy minden ötödik szlovákiai lakos – pontosan 18 százalék – legalább három idegen nyelven képes társalogni.

Az idegen nyelvek tudása terén így Szlovákia minden tekintetben jobb eredményt ért el, mint az EU átlaga, amely szerint az uniós lakosság 54 százaléka beszél legalább egy idegen nyelvet társalgási szinten.

A legtöbben angolul (26 százalék), németül (22 százalék) és oroszul (17 százalék) beszélnek, utóbbi két nyelv ismerete meghaladja az uniós átlagot, míg az angol nyelvtudás alatta marad.

Arra a kérdésre, mely nyelveket tartanak a legfontosabbnak személyes előrehaladásuk szempontjából, a szlovákiai válaszadók az angolt (63 százalék), a németet (44 százalék) és az oroszt (8 százalék) nevezték meg.

Az európaiak főként külföldi kirándulások, nyaralások alkalmával használják idegen-nyelvtudásukat (50 százalék), ezzel szemben a szlovákiai lakosság filmnézéskor és rádióhallgatáskor (58 százalék), valamint olvasáskor (40 százalék).