Kutyaevő balatoni harcsa a képen!

2012-07-08 09:16:00 szorenyi.p

hírkép

A Facebookon terjed annak a 97 éves harcsának a fotója, amelyet állítólag a Balatonból fogtak ki. A posztoló szerint egy ilyen állat akár kutyákat is magával tud ragadni, de a kisgyerekekre is veszélyes lehet. A kommentelők szerint az állat félénk és blöff az egész. Egy biztos, a Kárpátalján nemrég egy 190 centis 62 kilós példány akadt horogra, amelyet fotókkal is hitelesen dokumentáltak.



Ezt a példányt a Balatonban fogta ki nem rég egy kolléga. Erről tudni kell, hogy nem is egy kapitális darab - írja bejegyzésében egy bizonyos Jakab Róbert. Szerinte több beszámoló terjeng évről évre, hogy kutyákat húznak le az ilyen példányok, és nagyjából egy ekkora állatot írtottak ki az orfűi tóból is, mert veszélyesnek találták.

A posztoló szerint tévedés, hogy a harcsa fogazata nem alkalmas nagyobb élőlények megölésére. "Tény, hogy a fogazata rágásra nem alkalmas, de erős állkapcsával összeroppantja áldozatát és egyben nyeli le azt! Tudni lévő, hogy a kisebb példányok is így vadásznak".

A kommentelők szerint azért is hoax a dolog, mert "egy ilyen fogást biztosan hivatalosan is jelentettek volna". Amúgy az eddigi rekord egy 103 kilós állat és Balatonboglárnál fogták évekkel ezelőtt. Mások szerint 112 kilós a magyarországi csúcszsákmány. Bár van olyan hozzászóló, aki szerint a harcsatámadás lehetséges, a többség kamunak tartja a fotót. A leglogikusabb érv szerint, ha már kifogták a halat, "akkor ki nyúlt a szájába kivenni a horgot, ha egyszer emberevő állatról van szó". Egy másik véleményző pedig egyszerűen azt írja, neki ez a kép már 3 éve megvan...



A képen látható harcsát biztosan nem a Balatonból fogták ki, hiszen egy olaszországi felvételről van szó.