Még 52 évesen is fizetheted a diákhitelt

2012-07-11 08:09:00 szorenyi.p

hírkép

Nagy-Britanniában az egyetemi tanulmányaikat idén ősszel kezdő diákok több mint fele még ötvenes életéveiben is törleszteni fogja tandíját. A szeptembertől érvényes rendelkezések szerint reálkamaton kell majd törleszteni az évi átlagban 8 ezer 660 fontos tandíjat, illetve az annak fedezésére felvett kölcsönt, és a hallgatók 56 százaléka esetében 30 éves futamidő a legvalószínűbb.



A tanulmány készítőinek számításai szerint a hallgatók 70 százaléka rosszabbul jár az új szisztémában, átlagadóssága a korábbi 22 ezer 127 fontról 37 ezer 658 fontra duzzad.

A legrosszabb helyzetbe a középosztályból származó hallgatók kerülnek, mivel ők nem jogosultak diákkedvezményekre, amelyek révén kisebb hitel is elegendő lenne számukra.

A szegényebb családok szülötteinek tandíjadóssága lesz a legalacsonyabb - részben, mert ők nemigen fognak a legdrágább egyetemekre járni -, de az is eléri a 34 ezer 848 fontos átlagot.

A tanulmányt 90 egyetem tandíjai alapján készítette az Institute of Fiscal Studies. Szerzői kitértek arra is, hogy az új rendszerben az adófizetők minden egyetemi hallgató esetében megtakarítanak 3 ezer fontot, az egyetemek pedig jobban járnak annak ellenére, hogy csökken közvetlen állami támogatásuk - olvasható a The Daily Telegraph brit napilap honlapján.



A tandíjemelés hatására 50 ezerrel kevesebben jelentkeztek egyetemekre Nagy-Britanniában.