Életfogytiglani eltiltás az autóvezetéstől

2012-07-14 08:16:00 j.protic

hírkép

Szlovákiában komolyan gondolják az ittas vezetés elleni harcot. A bíróságok a sokkal szigorúbbak, mint korábban. Legutóbb példa nélküli itéletet hoztak.



Egy fiatal férfit ötször állították meg a rendőrök úgy, hogy nem volt vezetői engedélye, négy alkalommal ráadásul ittas is volt.

A 23 éves Miloš Flimel a bírósági ítélet szerint soha többé nem ülhet volán mögé, míg meg nem hal.

A férfit először még 2008 augusztásában kapták el a rendőrök vezetés közben, amikor a kora miatt még nem is lehetett volna jogosítványa. Utoljára idén februárban akadt fenn egy ellenőrzésen.

A bíróság a vezetéstől való örökös eltiltás mellett 5 hónapos szabadságvesztéssel is sújtotta májusban, s fellebbezését elutasították. Noha a engedély nélküli és ittas vezetései során senki sem sérült meg, a bíróság mégis szigorú ítéletet hozott.

Tavaly összesen 3069 esetben született olyan ítélet, mely egy meghatározott időre eltiltotta a vezetéstől a vétkeseket. 645 esetben főbüntetésként szabták ki, az esetek többségében feltételes vagy nem feltételes szabadságvesztés kíséretében.

November óta egyébként bűncselekménynek számít, ha valaki úgy vezet, hogy szervezetében 1 ezreléknél magasabb az alkoholtartalom. Eddig 3 302 ilyes esetet tartanak nyilván, a legtöbb Kassa és Pozsony megyében fordult elő, a legkevesebb Nyitra és Trencsén megyében.