Mi volt a leváltott érsek bűne?

2012-07-14 20:00:00 j.protic

hírkép

Szlovákiában nem csupán a hívek között váltott ki nemtetszést, hogy a pápa minden indoklás nélkül leváltotta a népszerű nagyszombati érseket. Több városban tiltakozó nagygyűlést is tartottak, sőt Pozsonyban a Fő téren szimpátia koncertet is rendeztek az érsekkel rokonszenvező művészek.



A lapok találgatásai szerint az érseknek azért kellett mennie, mert rámutatott elődje pénzügyi visszaéléseire, amit a felháborodást váltott ki Vatikánban. A jelek szerint azonban az igazi ok az érsek modern gonolkodása és viselkedése volt.... A Vatikán Mons. Róbert Bezákot érsekként felelősségre vonta, amiért farmert öltött magára és homoszexuális papokkal is érintkezett.

A TA3 televízió azt állítja, birtokában van a leváltott érsek elleni kifogásokat tartalmazó levél. A hírcsatorna ezt internetes portálján tette közzé.

A dokumentum alapján a Vatikán pontokba foglalta a Mons. Bezákot érintő legfőbb vádakat és kifogásokat. A levél alapján az egyház nem nézte jó szemmel, hogy érsekként olykor farmert, vagy szabadidőruhát viselt, mert úgy vélték, hogy ez méltatlan volt hozzá, a reverenda méltóságát csökkenti. Felhánytorgatták a volt érseknek azt is, hogy környezetében megfordulnak "kétes hírű" homoszexuális beállítottságú és gyermekes papok.

Mons. Bezáktól többek között arra a kérdésre is választ vártak, igaz-e, hogy a „pápa úr“ kifejezést is alkalmazza a közbeszédben, s hogy a szlovák püspököket maradinak tartja, miközben saját magát modern, felvilágosult liberális érsekként tünteti fel.

A TA3 televízióhoz került dokumentumból kitűnik, hogy a Vatikán a volt érsektől azt is megkérdezte: igaz-e, hogy a kúria 2008-ban felújított helyiségeit vendéglővé és tornateremmé alakíttatta át, ő pedig átköltözött a kanonoki házba a "kétes hírű" személyek közé.

A volt érsek válaszában azt állította, hogy a nagyszombati érseki hivatalt rendeltetésének megfelelően használják. A reverenda viselésével kapcsolatban leszögezte: nem teszi nevetségessé a papi öltözéket, mindig az alkalomhoz illő „papi ruhát“ ölti magára kiegészítve az érseki kereszttel és gyűrűvel, míg a jelentősebb alkalmakkor a Rómában varratott papi öltözéket viseli. Munkatársaival kapcsolatban megjegyezte: az érseki hivatalban sehol nem talált olyan dokumentumot, amely megkérdőjelezné egyes papok hírnevét.

A Szentatya július elején váltotta le Mons. Bezákot a nagyszombati érsekség éléről. A Vatikán nem árulta el a hivatalából való visszahívásának okát, amit a hívek jelentős része nehezményezett. A Szentszék állítása szerint a volt érsek tisztában volt saját tapintatlan viselkedésével. Robert Bezák ezzel szemben azt állítja: felmentése okát nem ismeri, és nem gondolja, hogy munkáját rosszul végezte volna..