Sörkülönlegesség a hegycsúcson

2012-07-17 14:00:00 j.protic

hírkép

Helyben főzött, eredeti ízű sör fogja várni rövidesen mindazokat, akik felgyalogolnak a cseh-lengyel határon fekvő Óriáshegység (Krkonose) turisták által aránylag jól megközelíthető pontjára, a Snezkára, amelynek csúcsa a Cseh Köztársaság legmagasabb pontja.



A mintegy 1400 méteres magasságban - az 1602 méter magas Snezka-csúcs alatt - felépült Lucní bouda turistaház tulajdonosai közölték, hogy helyi sörfőzdét helyeztek üzembe a megújult menedékházban, amely a hagyományos Szent Lőrinc-napi (augusztus 10.) búcsú alkalmával már ontani is fogja az aranysárga nedűt.

A Lucní bouda három éve leégett, a helyi sörfőzde most az újjáépített turistaszálló része lett. A tulajdonosok szerint ez lesz Európa legmagasabban fekvő és működő sörfőzdéje. A sör a Parohác, azaz Felszarvazott nevet fogja viselni, világos és barna változat egyaránt lesz a kínálatban.

Bár sokan gondolják, de az új sör neve nem a pórul járt házasemberekre, hanem a Snezkán élő szarvasokra céloz. "A szarvas nagyon szép és elegáns állat, a Lucní bouda környékén legalább 150 él belőlük. Ez adta az ötletet, hogy Parohácnak nevezzük el sörünket" - nyilatkozta Klára Sovová, a menedékház tulajdonosa.

A sört pilseni mesterek fogják főzni, de a vizet tiszta helyi forrásból merítik. "Saját kutunk van, amelybe két forrásból folyik a víz. Az egyik forrás a határ cseh, míg a másik a határ lengyel oldalán van" - magyarázta Václav Blazek, a turistaház üzemeltetője.

Az elképzelések szerint évente mintegy 40 ezer liter sört főznek majd a Snezka csúcsa alatt, és az csak helyben lesz kapható.