Javuló szlovák- magyar kapcsolatok

2012-07-21 11:48:00 j.protic

hírkép

František Šebej , a szlovák parlament külügyi bizottságának elnöke szerint haladás állt be a szlovák-magyar kapcsolatokban, és bár sok dolgot lehet kritizálni a Fico-kormány munkájában, Miroslav Lajčák külügyminisztert aligha.



A képviselő mindezt a kormány első száz napja értékelésének keretén belül jelentette ki a TASR hírügynökségnek.. "Ezalatt a rövid idő alatt a külügyminisztériumban nem történt semmi drámai. Inkább díjaznám a személyes döntéseit. Például a kiválasztott államtitkárok és az ENSZ-nagykövet is valóban rátermett a posztjára" - vélekedett Šebej.

A képviselő elmondása szerint a külpolitika specifikus területnek számít, ahol fontos a folytonosság, de a politikai erők többségének egyetértése is a hazai porondon. Šebej elmondása szerint pozitívan változtak a Szlovákia és Magyarország közötti kétoldalú kapcsolatok is, különösen az első, 2006 és 2010 között ténykedő Fico-kormánnyal összehasonlítva.

Sebej szerint az előző kormányidőszakban "legalábbis verbális konfrontációval" terheltek voltak a kapcsolatok, emögött azonban elsősorban a jelenlegi miniszterelnök, Orbán Viktor hibáját kell keresni. "A szlovák kormány akkor sokkal ingerültebben is reagált azokra a kijelentésekre és döntésekre magyar részről, mint a jelenlegi kabinet. Örülök annak, hogy Lajčák úr felügyelete alatt konstruktív és nyugodt a hangnem" - jegyezte meg Šebej.