Visszakerültek az elrabolt műkincsek

2012-07-22 10:49:00 j.protic

hírkép

Csaknem húsz évvel elrablásukat és külföldre csempészésüket követően több mint nyolcszáz műkincs térhetett haza Afganisztánba a British Museum segítségével.

 



A 843 műtárgy között számos olyan darab akad, amely szerepelt a londoni múzeum tavalyi nagyszabású afgán kiállításán. Ott mutatkozott be az a Buddha-szobor is, amelyet más műkincsekkel együtt a polgárháború idején loptak el az afgán nemzeti múzeumból, és a feketepiacon bukkant fel újra - ismertette a BBC brit tartalomszolgáltató honlapja (bbc.co.uk/news/entertainment-arts-18901966).

A műtárgyakat brit vámosok foglalták le, amikor át akarták azokat csempészni a szigetországon, hogy a feketepiacon értékesítsék.

Az előkerült afgán műtárgyak megőrzését a londoni múzeum vállalta hazaszállításuk előtt. Neil MacGregor, az intézmény igazgatója elmondta: a műkincsek hazaszállítása a brit és afgán kulturális intézmények között folyó párbeszédnek valamint a hatóságok támogatásának köszönhető. Az afgán gyűjteményből törvénytelenül eltulajdonított egyes darabokat a British Museum szakértői azonosították.

A kilencvenes évekbeli afgán polgárháború idején a kabuli Nemzeti Múzeum gyűjteményének kétharmad része semmisült meg vagy tűnt el.