Kassán állítanák bíróság elé Csatáry Lászlót

2012-07-25 10:48:00 j.protic

hírkép

A szlovákiai zsidó szervezetek indítványozni fogják, hogy Magyarország adja ki Szlovákiának Csatáry Lászlót. Szerintük a háborús bűnök elköveteésvel vádolt férfit Szlovákiában kellene bíróság elé állítani.



Igor Rintel, a Szlovákiai Zsidó Hitközségek Központi Szövetségének elnöke szerint zsidó és nem zsidó életek száradnak Csatáry lelkén . Emlékeztetett arra, hogy a náci bűnösök után nyomozó Simon Wiesenthal Központ szerint Csatáry 1944 tavaszán Kassán rendőrparancsnokként kulcsszerepet játszott 15 700 zsidó Auschwitzba deportálásában. A kassai gyűjtőtábor egykori parancsnoka tagadja bűnösségét.

A magyar hatóságok lépéseit nem kommentálja a szlovákiai zsidó-szervezet, de szeretné elérni, hogy Csatáry perét Szlovákia területén folytassák le, hiszen – mint a szervezet elnöke mondta - itt éltek, illetve még élnek néhányan azok közül, akiket megkínzott a második világháború idején . A szervezet az esetleges kiadatással kapcsolatban két lehetőséget is elképzelhetőnek tart. Az egyik szerint életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatnák a 97 éves Csatáry ellen 1948-ban hozott halálos ítéletet, és a büntetés-végrehajtás okán kérnék a volt csendőrtiszt kiadatását. A másik lehetőség a Zsidó Hitközségek Központi Szövetsége szerint az lenne, hogy Szlovákiában folytassanak le eljárást Csatáry ellen.

Csatáry Lászlót 1948-ban a csehszlovák hatóságok távollétében halálra ítélték. Mostani kiadatása várhatóan bonyolult folyamat lesz, mert a kérelemhez csatolandó fontos dokumentumok egy része eltűnt. Csatáry aktáját az állami levéltárban őrizték Kassán. Éppen akkor tűntek el perdöntő iratok, amikor Csatáry László ügyében a kanadai hatóságok Szlovákiában is nyomozásba kezdtek, vagyis 1995-ben.

A szlovákiai zsidó hitközség képviselői most azon dolgoznak, hogy előkerítsék az eltűnt iratokat, illetve, hogy rekonstruálják az 1948-ból származó Csatáry-aktát. Annak alapján lehetne halálbüntetésről életfogytiglanira változtatni az ítéletet, illetve kérni Csatáry László kiadatását a magyar hatóságoktól, hogy Szlovákiában kerüljön rács mögé.

Pavol Sitár, a kassai zsidóság képviselője szerint ha Csatáry nem lenne bűnös, 1968 után kérhette volna perének újratárgyalását, ő azonban ezt nem tette meg.- Csatáry nem csupán parancsokat adott ki, hanem maga is kitűnt szadizmusával. Kedvenc ténykedése volt a védtelen, meztelen nők korbácsolása – mondta Sitár pozsonyi sajtóértekezletén.