Sikkasztásért halál jár Kínában

2012-07-27 08:05:00 j.protic

hírkép

Halálra ítélték egy dél-kínai városi fejlesztési övezet vezetőjét ingatlanértékesítéssel kapcsolatos korrupció és sikkasztás miatt - jelentette a kínai média pénteken.



A magánvállalkozások által ellepett, gazdagságáról ismert Fosan (Foshan) város tisztségviselőjét, Cseng Nien-senget (Zheng Niansheng) sikkasztásban és vesztegetésben találták bűnösnek: az utóbbi hat évben több mint 125 millió jüanhoz (4,5 milliárd forint) jutott törvénytelen úton.

Az első fokon meghozott halálos ítélet végrehajtását két évre felfüggesztették, a vádlott személyes vagyonát azonban elkobozták.

Cseng tavaly májusban több mint 100 millió jüant (3,6 milliárd forint) sikkasztott el egy külföldi bejegyzésű ingatlanfejlesztő vállalat kisajátításokra elkülönített alapjából, továbbá 4 millió jüan (145 millió forint) kenőpénzt vágott zsebre.

A Kuangtung (Guangdong) tartományi bíróság azt is megállapította, hogy a férfi korábbi pozíciójában - 2005 és 2011 között - összesen 21 millió jüant fogadott el egy falu vezetőjétől és egy üzletembertől, akiket illegálisan juttatott földhasználathoz.