Ez politikai ügy - Szülő a Dokk-gyilkosságról

2012-07-29 08:00:00 szorenyi.p

hírkép

Előzetes letartóztatásba került az a két férfi, akiket a fővárosi Hajógyári-szigetnél tavaly decemberben vízbe fulladt fiatalember halála ügyében vett őrizetbe a rendőrség. A bírósági döntésnél az egyikőjük anyja azt mondta: ez politikai ügy.



A bírósági végzés szerint a gyanúsítottak terhére rótt bűncselekmény kiemelkedő súlya és a kiszabható büntetés mértéke miatt "alappal kell tartani" attól, hogy szabadon hagyásuk esetén megszöknének vagy elrejtőznének a hatóság elől.

A bíróság kifejtette: a nyomozás kezdeti szakban van, és a korábbi közigazgatási eljárásban az összes addig fellelhető tanút kihallgatták, így esetükben nem állapítható meg, hogy befolyásolnák őket a gyanúsítottak. Ugyanakkor a rendelkezésre álló nyomozati anyagból az is megállapítható, hogy a gyanúsítottak megnehezíthetnék, veszélyeztethetnék a bizonyítási eljárást, ha felvennék a kapcsolatot a hatóságok által még be nem azonosított emberekkel, és tájékoztatnák őket az eljárás menetéről.

A csütörtök hajnalban előállított férfiakat azzal gyanúsítják, hogy 2011. december 3-án a Hajógyári-szigeten, a Dokk nevű szórakozóhelyen, illetve később az épületen kívül is bántalmazták az ittas, 21 éves Haraszti Gézát, majd az öntudatlan fiatalembert a Dunába dobták. A fiatalember halálát vízbe fulladás okozta.

Az emberöléssel gyanúsított két férfi biztonsági őrként dolgozott a szórakozóhelyen. Tagadnak, de a rendőrségnek állítólag személyi és tárgyi bizonyítékai vannak.

A Bors közben beszámolt a bíróság előtti történésekről is. Sokan várták az őrizetbe vetteket, családtagok és barátok, mintegy tucatnyian. Amikor a férfiakat kihozták, azt kiabálták nekik: veletek vagyunk, bízunk bennetek. Egyikük édesanyja sírva csak annyit mondott: ez politikai ügy.