Adóparadicsomokba tartanak a szlovák cégek

2012-08-08 18:09:00 j.protic

hírkép

Egy cseh ügynökség kimutatásai szerint idén 7,1 százalékkal növekedett azon vállalatok száma, amelyek elmenekítették Szlovákiából a székhelyüket. A klasszikus adóparadicsomok mellett Magyarország is egyre népszerűbb lett.



A kimutatások szerint 213 vállalat távozott Szlovákiából az adóparadicsomokba az első félévben, összességében pedig 3208 szlovák cégnek van külföldi székhelye az olyan országokban, melyek különösen kedvező feltételeket kínálnak az adózásra. Leginkább a "hagyományos" adóparadicsomok népszerűek, mint Hollandia, Ciprus és Luxemburg, de a Seychelle-szigetekre menekülő vállalatok száma is 111 százalékkal nőtt.

Petra Štěpánová, a felmérést végző cseh CEKIA ügynökség elemzője szerint ha ez a tempó fennmaradna, az utóbbi három év legnagyobb arányú elszivárgásáról lenne szó. A szakemberek úgy látják, a távozás mögött egyértelműen Szlovákia gazdasági és politikai helyzetének változását kell keresni. Főleg a társági adó tervezett emelése váltott ki nagy riadalmat olvasható a SITA hírügynökség elemzésében..A külföldi adóparadicsomokban székelő szlovák vállalatok közül 1068 cég székhelye van Hollandiában, 672 Cipruson, valamint 360 Luxemburgban. Európán és a klasszikus adóparadicsomnak nem számító, de 680 vállalatnak azért helyt adó Egyesült Államokon kívül Belize számít még népszerűnek, a kis közép-amerikai országban 86 szlovákiai cég székel.

A klasszikus adóparadicsomok mellett a szlovák cégek gyakran szomszédos országokba is menekülnek, s ami érdekesebb, Magyarország is egyre népszerűbbnek számít a vállalatok között, mint célország. A Hospodárske noviny kimutatásai szerint az első félévben 680 cég tette át székhelyét Szlovákia déli szomszédjához. A kimutatások szerint jelenleg 9895 szlovákiai cégnek van magyarországi székhelye.

A Hospodárske noviny mindezt azzal magyarázza, hogy bár a régióban az országban a legmagasabbak az adó- és járulékterhek, ezzel párhuzamosan viszont a legjobb adózási feltételeket kínálja a kis- és középvállalkozások számára. A szakértők feltételezik, hogy a Magyarországra vándorlási folyamat a jövőben is folytatódni fog.