Liszt Ferenc tér Pozsonyban

2012-08-11 17:13:00 j.protic

hírkép

Augusztus 1-jétől a pozsonyi vasúti főpályaudvar előtti teret Liszt Ferenc térnek nevezik, illetve egészen pontosan „Námestie Franza Liszta" az új neve. A névváltoztatásról még júniusban döntöttek a fővárosi képviselők.



A tér melletti tömegközlekedési megállóhelyen azonban még mindig a régi név van kiírva, átírása csak szeptemberre várható. „Szeptembertől új iskolaév kezdődik, megváltozik a menetrend is, úgy tervezzük, hogy majd azzal együtt nevezzük át a megállóhelyet." –nyilatkozta a TASR hírögynökség-nek Agáta Staneková, a Pozsonyi Közlekedési Vállalat szóvivője. A trolibuszokon már az új nevet is bemondják a megállónál. A tér nevét át kell írni a turistakalauzokban, térképeken és a szórolapokon n egyaránt.

Több ok is közrejátszott a névváltoztatásban. Az egyik, hogy tavaly ünnepeltük Liszt Ferenc, a híres magyar zeneszerző, zongorista, karmester és tanár születésének 200. évfordulóját. Liszt már 9 éves korában koncertet adott Pozsonyban. A Leopold De Pauli palota épületén egy táblát is elhelyeztek

ennek emlékére.

A főpályaudvar melletti utcát 1899-ben még Liszt Ferenc utcának hívták. Ezt ma Čajkovského ulica néven ismerik a pozsonyiak.