Tovább élnek a szlovákok

2012-08-12 11:19:00 j.protic

hírkép

Jelenleg egy Szlovákiában élő férfi várható élettartama 71 év, egy nő esetében pedig csaknem 79 év. A 2001-es adatokhoz képest a férfiak várhatóan 2,1 évvel, a nők 1,3 évvel élnek hosszabb ideig.



Mindez a szlovákiai lakosság egészségügyi állapotának 2009 és 2011 közötti felméréséről szóló jelentés tartalmazza, melyet az egészségügyi minisztérium tárcaközi hozott nyilvánosságra.

A statisztikák szerint a férfiak a trencséni, pöstyéni és besztercebányai járásokban élnek a legtovább, míg a nők a bártfai és zólyomi járásokban.

A TASR hírügynökség által idézett jelentés szerint a várható élettartam emelkedése összefügg az újszülöttek és csecsemők halandósági rátájának csökkenésével, a születések számának mérsékelt emelkedésével, de a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás enyhe csökkenésével is.

A szlovákiai lakosság hosszabb életre számíthat, mint a balti országok, Magyarország, Románia vagy Bulgária lakói, ahol a férfiak esetében 70 év alatti, a nőknél 78 év alatti a várható élettartam.

Ennek ellenére azonban Szlovákia még mindig az európai átlag alatt marad, a szlovákiai férfilakosság átlagosan 8 évvel hamarabb halálozik el, mint a svájci, a nők pedig például 6 évvel hamarabb, mint a franciák.